Indija/India Monsooned Malabar AA, kafija 1 kg
Indian Monsooned Malabar - piesātināta, stipra kafija ar izteiktām rūgtās šokolādes notīm un saldu, blīvu pamatu, ko bagātina garšvielu un karamelizētā cukura akcenti. Dziļš aromāts ar šokolādes, garšvielu un karameļu piedevu.
Indijā kafijas koki aug ēnainās vietās, blakus citām augu kulturām – banāniem, vaniļai, mango, apelsīniem un kardamonam. Kafijas augļus mēdz apstrādāt, gan ar sauso, gan ar slapjo metodi, gan arī ar tikai Indijā izmantotu metodi – musona.
Indijā pārsvarā kultivē robusta šķirņu un augstas klases arabika šķirnes. Indijas kafija izceļas ar pilnīgu garšu un zemu skābuma pakāpi.
Robustas ražu novāc divas reizes gadā, taču arabiku vien vienu reizi gadā. Eksistē kafija, kas asociējas vienīgi ar Indiju – tā ir Moonsoned Malabar.
Pirmās kafijas koka sēklas nonāca Indijā 16.gadsimtā, kad Baba Budan atgriežoties no svētceļojuma uz Mekku, paslēpa savā bārdā septiņas dīgtspējīgas kafijas koka sēklas. Viņš bija pirmais, kuram izdevās izvest no Jemenas ostas pilsētas Mekkas ārābu, rūpīgi apsargātu vērtību – negrauzdētas kafijas koka sēklas, kas vēlāk tika iestādītas Chandragiri kalnos. Tagad šī kalna grēda saucas Baba Budan kalns (Baba Budangiri). Līdz ar britu koloniālo ekspansiju Indijā 19. G.s. vidū, kafijas plantācijas izplatījās pa citām Indijas daļām, kas bija piemērotas kafijas audzēšanai, jo kafija kļuva par nozīmīgāko eksporta preci. Arī tagad ap 80% Indijas saražotās kafijas tiek eksportētas.
Vispazīstamākā un oriģinālākā Indijas kafijas šķirne. Savāktās, attīrītās un sagatavotās pupiņas tiek izklātas jūras krastā zem īpašām nojumēm. To dara spēcīgo musonu vēju periodā - maijā un jūnijā. Kafijas pupiņu slāņa biezums nepārsniedz dažus desmitus centimetru. Pupiņas atstāj musonu vējā piecas dienas, pēc tam saber maisos un vēlreiz pakļauj vēja iedarbībai. Maisus apgriež otrādi un izvēdina, līdz pupiņas iegūst raksturīgo dzeltenīgo nokrāsu. Mainās ne tikai nokrāsa, bet arī garša. Tā kļūst dziļa, salda, ar bagātu buķeti.
Garšas buķete: «Indian Monsooned Malabar» - piesātināta, stipra kafija ar izteiktām rūgtās šokolādes notīm un saldu, blīvu pamatu, ko bagātina garšvielu un karamelizētā cukura akcenti. Dziļš aromāts ar šokolādes, garšvielu un karameļu piedevu.
Izcelsme: Dienvidaustrumāzija, Indija
Reģions: Karnataka
Arabikas šķirne: vairākas
Apstrāde: dabīga un musona
Augstums: 1000-1500 m
Grauzdējums: 7 no 10 (vidējais)